2016. november 21., hétfő

Csigalány (kínai népmese)



Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy ifjú, Xie Duan nevű földműves, kinek szülei évekkel korábban meghaltak. Mindenki szorgos, rendes és hűséges szomszédnak és barátnak tartotta, Xie Duan mégis egyedül élt; nem volt pénze, így felesége sem.
Egy este épp hazafelé tartott rizsföldjéről, amikor egy kivételesen nagy csigát pillantott meg az út mentén. Felvette a csigát, és hazavitte, majd egy vízzel teli dézsába tette. A következő este, amikor Xie Duan hazatért, észrevette, hogy kis kunyhóját tisztára suvickolták, és ízletes, gőzölgő étel várta az asztalán. 
- Milyen kedvesek a szomszédok! - mondta Xie Duan, de amikor köszönetet akart mondani legközelebbi, kedves szomszédainak, egyikük sem tudott a történtekről.
Ugyanaz a különös dolog történt másnap, aztán harmadnap, negyednap és az ötödik napon is. Xie Duan végül úgy döntött, kideríti, ki a jótevője.
Egy délutánon Xie Duan igen korán elindult haza. Az ablak alá kuporodott, majd belesett, és nagy megdöbbenésére egy csinos lányt látott a tűzhelynél főzőcskézni. Azonnal odaszaladt a dézsához, és meglátta, hogy eltűnt az óriás csiga; csak az üres háza maradt ott.
- Ki vagy te? - kérdezte. - Miért gondoskodsz az otthonomról?
A lány elmesélte neki, hogy ő az a csiga, akit megmentett. Mivel kedves szívű férfinak találta, szerette volna segítségével kifejezni háláját.
Xie Duan hamarosan el is vette a lányt. Mindketten nagyon szerették egymást, és boldogan éltek, míg meg nem haltak.


[ A mese egy rövidke változatát a Love O2O 26. része egyik utalásának megértése végett fordítottam le. :) ]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése