2016. február 15., hétfő

Madám Antoine 07


Egy napot késve ugyan, de boldog Valentin-napot kívánok utólag is minden kedves látogatómnak ezzel az epizóddal. :)

Szószedet:
Disszociatív zavar: Olyan emlékezetzavar, mely a valóságtól való menekülés akratlan, és sokszor egészégtelen útjait választja. Az egyén "szétkapcsol", a gondolatok, memória, környezet, önazonosság és cselekedetek akár teljességgel szétválnak egymástól valamely elszenvedett trauma következtében. A tünetek erősen stresszes időszakokban felerősödhetnek, a hétköznapi tevékenységeket komoly mértékben rontva.
Tünetek: memóriazavar, memóriavesztés, szorongás, depresszió, öngyilkossági kísérlet, önazonosság elvesztésének érzése, környezet személyeinek és tárgyainak torzulása, szürreális érzékelése, súlyos stressz, kapcsolati zavarok, egyéb problémák.
Három nagyobb típusa: disszociatív amnézia, disszociatív identitászavar, depreszonalizációs/derealizációs zavar.
Disszociatív amnézia: Fő tünete a memória, emlékezés zavara. Bizonyos nevek, események kiesnek a memóriából percekre, órákra, vagy akár napokra, hónapokra is.
Disszociatív identitászavar: Olyan, mintha az egyénnek több személyisége lenne, melyek mindegyike saját névvel, jellemzőkkel, szokásokkal rendelkezik, még akár nemben is eltérhet.
Depreszonalizáció/derealizáció: Mintha magunkat kívülről szemlélnénk; gondolatainkat, tetteinket filmként néznénk. A többi embert ködösen, álomszerűen érzékeljük. A világ mintha elveszítené realitását. A tünetek rövid ideig tartanak, de éveken át visszatérhetnek.
Disszociatív fuga: Pszichogén elkóborlás. A magatartás rendezetlenné válik, az énazonosság részlegesen vagy teljesen megbomlik. Emlékezéshiánnyal jár. A beteg váratlanul eltűnik, elutazik otthonról, és többnyire új személyazonosságot vesz fel.
Szorongásos zavar: Az egyik leggyakoribb pszcihiátriai kórkép. Tünetei: aggodalmaskodás, idegesség, feszültség, nyugtalanság, alvászavar. Testi tünetekben is megnyilvánulhat (szívdobogásérzés, torokszorítás, gombócérzés, szájszárazság, remegés, reszketés). Két fő fajtája a pánikzavar (hirtelen, intenzív, testi tünetekkel járó szorongásos rosszullét) és a generalizált szorongás (állandósult szorongás).
Hipochondria: "Képzelt beteg". A szorongás egyik fajtája, mely az egészséggel kapcsolatos. Az egyén nemcsak egy kór elkapásától fél, hanem bizonyos benne, hogy meg is betegedett.
Szabadon lebegő szorongás: Az egész napot átlengő, minden összefüggést látszólag nélkülőző jelenség. A nyugtalanító érzelmi tünetek testi reakciókkal társulnak (bőrpír, verejtékezés, szapora légzés, erős szívdobogásérzés). A félelem állandósulásával akadályozza az életvezetőst, és elkerülő magatartáshoz (fóbiához) vezet.

2 megjegyzés: