2015. december 7., hétfő

Édes, Barbár Család 4. Rész


Még tovább bonyolódik a történet Son rendező édesanyjának felbukkanásával, aki történetesen egy sámán.
Elöljáróban annyit mondanék, hogy engem teljesen kinyírt az epizód vége. Egyszerűen hihetetlen, mik nem rejtőznek egy sorozatíró fejében :,D

Felirat: Sweet, Savage Family 04 (AT-hez igazítva)
Videó: Openload
Online: Viki


Plusz adalékként gyűjtöttem némi háttér információt az érdeklődők számára.

Tudnivalók röviden Chungcheong-do-ról és Daejeon-ról...

Chungcheong-do a Csószun-dinasztia 8 provinciáinak egyike volt. Korea délnyugati részén található, fővárosa pedig Gongju, mely 475-538 között a Baekje királyság fővárosa is volt.
Chungcheong-do provinciát 1356-ban alapították meg a Goryeo-dinasztia ideje alatt, a korábbi Yanggwang provincia déli részéből kihasítva. Nevét két fő városáról, Chungju-ról és Cheongju-ról kapta. 1895-ben három körzetre választották szét: a keleti Chungju, a középen elhelyezkedő Gongju és a nyugati Hongju (mai nevén Hongseong megye) tartományokra.
1896-ban Chungju-t és a keleti Gongju körzeteket Észak-Chungcheong provincia néven, Hongju-t és a nyugati Gongju körzeteket pedig Dél-Chungcheong provincia néven szervezték újra. Észak- és Dél-Chungcheong a mai Dél-Korea részét képezik.
A történelmi Chungcheong-do-t északról a Gyeonggi provincia határolta, északkeletről Gangwon provincia, keletről Gyeongsang provincia, délről Észak-Jeolla provincia, nyugatról pedig a Sárga-tenger. A régió északi része hegyvidékes, míg a déli részei alföld jellegűek. A területet a helyiek Hoseo-nak hívják, bár többnyire mégis a Chungcheong-do megnevezést használják.
Cheongju-n, Chungju-n és Gongju-n kívül egyéb, modern nagyvárosai még Daejeon, Cheonan és Janghang.
A történelmi időkben a Szöul és a déli Honam (Jeolla) és Yeongnam (Gyeongsang) régiók között futó kereskedelmi útvonalak mind áthaladtak Chungcheong-do-n, ma pedig Daejeon (a régió legnagyobb városa) a fő vasúti- és autópálya csomópont.

Daejeon
Daejeon Dél-Korea ötödik legnagyobb városa. Népessége több, mint 1,5 millió fő volt 2010-ben. Dél-Korea szívében helyezkedik el, ahol közlekedési csomópont szerepét tölti be. A szöuli "villámvonattal" nagyjából 50 perces az út Daejeon-ig. A fővárostól mért közeli távolsága miatt 1980-tól bizonyos kormányzati, gazdasági és adminisztrációs, ésatöbbi szerepköröket átvállalt Szöultól.
Daejeon-ban 18 egyetem található (pl. a Chungnam Nemzeti Egyetem és a Hannam Egyetem), ezért az "Ázsiai Szilícium Völgy" névvel is illetik, illetve az "Előrehaladott Technológia Városának", hiszen számos neves kutatóintézet székhelyéül is szolgál a város, emellett nagy hangsúlyt fektetnek a tudományok oktatására (már középiskolákban is). Daejeon egyik technológia szervezetek és tudományegyetemek által összpontosult részét Daedeok Innopolisznak is nevezik (úgy is mondhatnánk, nagyváros a nagyvárosban). Főbb kutatási területei közé tartozik a telekommunikáció, a nanotechnológia, a biotechnológia, az erőforráskutatás, a tervezés, a mechanikai mérnöki munkálatok, az aeronautik, robotika, gyógyszerkutatás, ésatöbbi.
Történelmét tekintve a Kőkorszakban telepedett le itt az első ember. A különféle periódusok alatt stratégiai-katonai szerepkört töltött be, amikor is még Hanbat néven volt ismert (jelentése: "nagy terület"). Eredetileg egy kis lélekszámú, apró falu volt, egészen 1905-ig, amikor működtetni kezdték Szöul és Busan között a Gyeongbu vasutat - ekkora Daejon-ban is létesítettek egy állomást.
1926-ban a japán kormányzat építette meg a Honam vasútat Mokpo és Daejeon között, s a körzet ezáltal vált közlekedési elosztóponttá, ez pedig beindította a város rohamos növekedését.
1932-ben Gongju helyett Daejeon lett Chungnam provincia fővárosa. A Koreai háború idején itt zajlott le a taejon-i csata.
Az 1980-as években Daejon kiérdemelte a "különleges város" jelzőt (Jikhkalsi), így Chungcheongnam-do-n belül külön adminisztrációs körzetté vált. 1995-re metropolisszá nőtte ki magát, azóta hivatalosan Daejeon Metropolisznak nevezik.
1997-ben felépült a Daejeon-i Kormányzati Komplexum, mely a szöuli közigazgatástól vállalt át feladatokat. Ennek eredményeképp drámaian tovább nőtt Daejeon lakosságának száma.

És van még valami...
Facebook-on már írtam róla, de hátha nem mindenkihez jutott el ez az érdekesség; a sorozatban gyakran felcsendül egy komolyzenei mű fő témája, mégpedig Brahms: Magyar táncok jellegzetes motívuma, ami egyben nagy kedvencem is:

2 megjegyzés:

  1. Bettuska Kedves!

    Köszönöm szépen a Sweet....4. részének a feliratát és a történelmi háttér információt.Üdv.Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen.:)

    VálaszTörlés